Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΤΕΛΟΣ Η ΓΚΡΙΝΙΑ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ!


Κατά πάσα πιθανότητα ή διαβάζεις αυτό το κείμενο στο διάλειμμα από το διάβασμα για την εξεταστική ή σε ένα διάλειμμα από το εργαστήριο ή σεμινάριό σου. Δηλαδή, ή είσαι στο 1ο-2ο έτος της σχολής ή σε κάποιο από τα μεγαλύτερα. Η πραγματικότητα  μέσα στη σχολή μπορεί να σου φαίνεται ότι διαφέρει πολύ από τη μία κατηγορία στην άλλη, αλλά διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα καταλάβεις ότι εν τέλει υπάρχουν πολλά προβλήματα κοινά, τόσο εντός σχολής όσο και έξω από αυτή. Ενώ οι περισσότεροι από τους φοιτητές της σχολής, κινητοποιήθηκαν για να ανοίξει η σχολή, για να προλάβουν να κάνουν τα μαθήματα και τα εργαστήρια και να μη χάσουν ολόκληρο έτος, ωστόσο, ήδη έχει φανούν οι τραγικές ελλείψεις, η πίεση του χρόνου και η απαράδεκτη συμπεριφορά των καθηγητών. Όλα αυτά, προφανώς συνεπάγονται το να πληρώνουμε εμείς για να εκπαιδευτούμε σωστά και αν αυτό κάποιοι μπορούν να το κάνουν, πάλι η εκπαίδευση και η ποιότητα σπουδών είναι υπό του μηδενός! 
Βέβαια, όλο αυτό γίνεται επειδή το «άνοιγμα» της σχολής έγινε από πλευράς καθηγητών με τους δικούς τους όρους «σαν ένδειξη καλής πρόθεσης στην κυβέρνηση» για να ψηφίσει την περιβόητη τροπολογία τους και  δεν έχει γίνει, ακόμα, με τους δικούς μας όρους, όπως εμείς θα θέλαμε.  Μας λένε ότι τα υλικά επαρκούν για 9-10 μέρες το πολύ, και ότι μετά από αυτό το διάστημα η σχολή μπορεί να ξανακλείσει, όχι λόγω έλλειψης υλικών,  αλλά αν δεν έχει περαστεί η τροπολογία από το υπουργείο! Πολύ νωρίς φάνηκε ότι τα δήθεν αιτήματά τους για «επαρκλη κρατική χρηματοδότηση» κλπ ήταν απλά επικοινωνιακά τρικ και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν επί της ουσίας η τσέπη τους.
 Επιπλέον, σε ένα ούτως ή άλλως πολύ σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών στο οποίο οι φοιτητές πολλές φορές καλούνται να παρίστανται 8 συνεχόμενες ώρες στη σχολή έρχεται να προστεθεί ο επιπλέον φόρτος εργασίας σε κάθε μάθημα προκειμένου να καλυφθεί όλη η ύλη γεγονός που καθιστά τον τρόπο διεξαγωγής της φοίτησης μας απάνθρωπο. Απο κάθε εδρα υπήρχε η παραδοχή οτι εχουμε χάσει 2 μηνες (λες και χάθηκαν τυχαία, απο το πουθενά) και ότι θα πρεπει όλοι να συντονιστούμε σε μια ταχύρρυθμη καθημερινότητα, χωρίς δεύτερες ευκαιριες, χωρίς αναπληρώσεις, ακόμα και χωρίς την αυτονόητη αναβολή μαθήματων σε απεργία σε ολα τα ΜΜΜ απο κάποιες έδρες. Το κερασακι στην τουρτα ειναι οτι οι ιδιοι καθηγητες που δε δεχονται διακοπη μαθηματων για ΓΣ του ΣΦΟΑ και που στεκονται συχνα εμποδιο σε διεκδικησεις φοιτητων ζητησαν την κινητοποιηση μας για να υποστηριξουμε τα αιτηματα της απεργιας τους το προηγούμενο διάστημα,  αλλα και μας "θυμιζουν" οτι, οπως και στο παρελθον, θα πρεπει να τρεξουμε να διαμαρτυρηθουμε στον πρυτανη επειδη λειπουν τα αυτονοητα απ τη σχολη. Το τραγικοτερο αυτής της κατάστασης είναι η απαίτηση των καθηγητών εφ όσον αυτό συμβεί ο φοιτητής να πληρώσει για αυτά από τη τσέπη του για την διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών, την ώρα που μιλάμε για δωρεάν και δημόσια παιδεία και εκπαίδευση
Σίγουρα δεν  είναι «ατυχές συμβάν», το να βιώνουμε τέτοια προβλήματα, όταν η πλειοψηφία των καθηγητών υποστηρίζει τη συνολικότερη κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και της εντατικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, που έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ατόμου το οποίο τόσο στη σχολή αλλά πολύ περισσότερο και μετέπειτα στην εργασία θα υποτάσσεται στις βουλες του αφεντικού του χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Κατευθύνσεις, οι οποίες υπάρχουν και προωθούνται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις, κάτω από τις πιστές επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πόσο μάλλον τώρα, που χρειάζεται να κλειστούν όλα τα «προαπαιτούμενα» για την 3η  αξιολόγηση, που περιλαμβάνουν ακόμα χειρότερες μειώσεις σε παιδεία-υγεία, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αντιαπεργιακός νόμος, εργοδοτική ελάφρυνση με τη μη αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κλπ.
Έχοντας πλέον την εμπειρία των τελευταίων ετών, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν δεν  μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τότε η σχολή είναι πολύ πιθανόν να ξανακλείσει,  θα χρειαστεί να πληρώσσουμε τα υλικά, θα υποεκπαιδευτούμε και οι καθηγητές θα μας τρέχουν. Διεκδικούμε η σχολή να ανοίξει μια και καλή με επαρκή υλικά/αναλώσιμα, αξιοπρεπείς ρυθμούς σπουδών και τις αυτονόητες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στη σχολή.(όπως πχ και την αναβολή μαθήματων σε εκτενείς απεργίες ΜΜΜ, δυνατότητες αναπλήρωσης απουσιών κ.ά
Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της σχολής την Τετάρτη 24/01 στη 13.00  για τα φλέγοντα ζητήματα της σχολής και κατόπιν συντονιζόμαστε για την κλιμάκωση των διεκδικήσεών μας με Γενική Συνέλευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου