Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012


ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΟΑ

Αυτές τις μέρες καταλαβαίνουμε καλά τι εννοεί η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ όταν όλα αυτά τα κόμματα προεκλογικά δήλωναν ότι θα διαπραγματευτούν το μνημόνιο. Δεν έλεγαν ψέματα, η επαναδιαπραγμάτευση για αυτούς είναι υπέρ της Tρόικας και εις βάρος του λαού, υπέρ του κεφαλαίου και εις βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας. Τα νέα μέτρα είναι πιο σκληρά ακόμα και από τα προηγούμενα και είναι τα πρώτα που πλήττουν τους φοιτητές άμεσα διαλύοντας εκτός από το μέλλον και το παρόν μας. Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι τα δικαιώματα μας διεκδικούνται μόνο μέσα από αγώνες που στόχο θα έχουν την ανατροπή του μνημονίου και των εκφραστών της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το πακέτο ύψους 13,5 δις. που απαίτησε η Tρόικα για να απελευθερώσει την δόση των 31,2 δις. προέρχεται από περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αλλά και από περικοπές δημοσίων δαπανών και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες απολύσεις. Νέα βάρβαρα μέτρα σε μια χώρα που βιώνει τον εργασιακό μεσαίωνα με την ανεργία να αναμένεται να φτάσει το 30% το 2013 βιώνει και τα εργασιακά δικαιώματα να είναι μακρινό παρελθόν. Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου αμφισβητείται με τον πιο άμεσο τρόπο καθώς το νέο πακέτο απαιτεί το ξεπούλημα της περιουσίας των πανεπιστημίων αλλά και την πλήρη περικοπή όλων των συγγραμμάτων.

Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι κάτι που αφορά όλους μας και όλη την ελληνική κοινωνία. Μετά την καταλήστευση του εισοδήματος των γονιών μας, δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε για να σπουδάζουμε. Δεν θέλουμε παιδεία για λίγους και εκλεκτούς χωρίς δωρεάν συγγράμματα και με περικοπές στην φοιτητική μέριμνα. Δεν θέλουμε να βλέπουμε εκατοντάδες φοιτητές να μένουν στον δρόμο γιατί κυριολεκτικά τους πετάνε έξω από τις εστίες την ίδια στιγμή που στη σίτιση μπαίνουν οικονομικά κριτήρια που καιρό με τον καιρό θα γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Δεν θέλουμε να δούμε τη δωρεάν σίτιση και στέγαση να είναι και αυτά παρελθόν.

Η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας περνάει μέσα από ένα αντιδραστικότερο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίου. Τα συμβούλια διοίκησης είναι η τρόικα στο πανεπιστήμιο, θέλουν να τα συγκροτήσουν για να επιβάλλουν ότι έχουμε μπλοκάρει με τους αγώνες μας. Τα συμβούλια διοίκησης θα σημάνουν την επιβολή των νόμων της αγοράς και των manager στο πανεπιστήμιο. Πανεπιστήμιο που θα διοικείται από manager δεν μπορεί να είναι ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν ούτε δημοκρατικό. Συμβούλια διοίκησης προσπαθούν να στηθούν εδώ και μια βδομάδα σε όλα τα ιδρύματα αλλά συναντούν την σθεναρή αντίσταση των φοιτητών. Σε όποιο ίδρυμα πήγε να στηθεί κάλπη για να συγκροτηθούν συμβούλια, η διαδικασία μπλοκαρίστηκε από την αγωνιστική παρουσία των φοιτητικών συλλόγων που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις. Ο αγώνας ενάντια στα συμβούλια είναι αγώνας υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και αυτός είναι αγώνας διαρκείας.
Είναι ένας αγώνας που θα δώσουμε όλοι μαζί, ένας αγώνας με συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις. Που περιλαμβάνει όμως και άλλες πολύμορφες δράσεις όπως κινητοποιήσεις σε λέσχες, σε εστίες και εκδοτικούς οίκους για να μην στερηθεί κανένας καμία φοιτητική παροχή. Ένας αγώνας που δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών αλλά και όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας που πλήττεται βάναυσα από την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ-ΔΝΤ. Όσο και να μας θέλουν τελειωμένους εμείς δηλώνουμε ότι μόλις αρχίζουμε..


Όλοι στη Γενική συνέλευση τον ΣΦΟΑ την Πέμπτη 1/11 12:00 στο ΑΕΠ

Ρ.Α.Τ – Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου